Ismertetők > Napelem típusok, technológiák > Integrált napelemek

Napelemes tetőcserép, integrált napelemek

A hagyományos, modulonként beépített napelemek esetén technológiájuk alapján megkülönböztetünk kristályos és vékonyrétegű napelemeket.

Beépítés szerint még szokás megkülönböztetni egy harmadik kategóriát, az integrált napelemeket: árnyékoló elemekként, építészeti megoldásként, vagy tetőbe építve, néha tetőfedést helyettesítő megoldások, mint pl. napelemes cserép.

 

  1. Épületbe integrált napelemes megoldások (BIPV)

Építészeti szempontból a jövőben fontos területe lehet a napelemek felhasználásának a beépített, épületbe integrált napelemek (pl. üveget helyettesítő) megoldásai. Ez évek óta önálló irányzata a napelemek fejlesztésének, és a nemzetközi szakmai anyagokban BIPV-ként említik (Building Integrated Photovoltaics - azaz épületbe integrált fotovoltaikus megoldások).

 

Integtált napelem megoldások, BIPV

 

A napelemek árnyékoló, dekorációs céllal, jellemzően üveg helyett kerülnek beépítésre, általában félig átlátszó megoldásokkal. Ezek a megoldások azonban kis szériás egyedi gyártás miatt azonban ma még a "sima" napelemek többszörösébe kerülnek, így alkalmazásuk nagyon ritka.

 

  2. Tetőbe integrált, vagy tetőfedés helyettesítő napelemes megoldások

Ide sorolható a napelemes cserepek (alább 1. kép), napelemes zsindelyek (2. kép) és komplett tetőfedést helyettesítő megoldások (3. kép). Ezek mindegyikéből több tucat gyártó található világszerte.

 

Napelemes cserép

 

A hagyományos napelemekhez áraihoz képest ezek a megoldások általában 2-3-szoros árat jelentenek, ami még a kiváltott cserép és tetőfedés árát leszámítva is jelentősen költségesebb megoldást jelent. Emiatt ez a megoldás nagyon ritka, általában csak bemutató vagy reprezentatív célból épül, ahol a gazdaságosság és megtérülés nem szempont.

 

A BIPV megoldások és a tetőbe integrált napelemes megoldások egyelőre a világ napelemes piacán alig kimutatható, 1% alatti részesedést jelentenek. Bár építészetileg érdekesek, várhatóan csak 10-15 év múlva lesz jelentősebb részesedésük, ha ezek a megoldások a hagyományos építőanyag áraival is versenyképesek lesznek.

 

< vissza az Ismertetőkhöz


Pályázatok, támogatások