Ismertetők > Megtérülés

Napelem megtérülés és hozamok

Hogy megtérülést számíthassunk, először is tudni kell, hogy mennyi megtermelt áramra számíthatunk napelemes rendszerünkből.

 

Leegyszerűsítve úgy számolhatunk, hogy déli irányba tájolt, 20-40 fok dőlésszögű 1 kW-os (1000 Watt összteljesítményű) napelemes rendszer átlagosan évente 1100 kWh áramra számíthatunk.

 

Azaz egy átlagos családi házra szerelt 2-3kW-os rendszer 2200-3300 kWh-t tud megtermelni évente.

 

A fenti szám országos átlagnak mondható, természetesen van kisebb eltérés országos szinten is:

- Nyugat- vagy Észak-Magyarországon inkább 1050 kWh várható,

- Dél-Alföldön pedig 1150 kWh várható 1kW-os rendszertől.

Magyarország napenergia térkép

 

Külső, független forrásként, illetve nem déli, vagy nem 20-40 fokos tető esetén történő számításhoz az Európai Unió egy kalkulátorát javasoljuk, ahol a helyszínnel és még számos paraméterrel kiszámíthatjuk a várható éves kWh áramtermelést: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

Napelem megtérülése

A napelem megtérülés számításhoz a beruházás költségére lesz szükségünk - előzetes árajánlatot cégünktől itt kérhet.

 

Majd ezt vethetjük össze a megtermelt villamos energia mennyiségével, várható kWh-kal (ld fentebb).

 

A villanyszámlán lévő díjaknál mindegyik díjat figyelembe kell venni, mert a rendszerhasználati és egyéb kiegészítő díjakat is kWh alapon számlázza az áramszolgáltató.

 

A pontos számításhoz lehet egyszerű modellt alkalmazni, vagy egész komplex üzleti terv szerinti megközelítéssel és számos további változóval is lehet kalkulálni (pl. infláció vagy meg nem keresett kamat, villamosenergia áramelkedése, finanszírozási költség, napelem degradáció, biztosítási díj, és még egyéb tényezők és költségek).

 

Itt csak egy egyszerűbb számításhoz tudunk egy külső kalkulátort javasolni, ami a MANAP Iparági Egyesület honlapján érhető el: http://www.manap.hu/napelem-megterules-szamitas.html

 

< vissza az Ismertetőkhöz


Pályázatok, támogatások