Ismertetők > Gyakori kérdések

 

1. Jégeső, jégverés esetén nem sérül a napelem?

Az általunk forgalmazott napelemek a német TÜV intézet által minősített napelemek, melyek szigorú tesztek után nyerik el a tanusítványt. A minősítési eljárás része a "jégverés-teszt", amikor acél golyókat szórnak a napelemre meghatározott magasságról. Ha nem reped be, csak akkor kapja meg a tanúsítványt a típus, hogy számos egyéb villamossági és minőségi jellemzőn túl a TÜV szerint az európai jégesők nagy részének ellenáll.
Természetesen elképzelhető olyan extrém időjárási helyzet, amikor akár az egész tetőt elveri a jég, akkor sajnos a napelem is törni fog és nem védi meg a tetőt.
Ilyen extrém esetekre a ház biztosításának a napelemekre történő kiterjesztése jelenthet pénzügyi biztonságot.

 

2. "Most építkezünk - házat tervezünk." Mit vegyünk figyelembe a tervezésnél?

Elsősorban a tető tájolását, irányát és árnyékmentességét. Tájolásnál a dél-kelet és dél-nyugat közötti, 20-40 fokos dőlésszög az ideális napelemek részére - ilyen tető kialakítására érdemes törekedni. Árnyékmentesség pedig kiemelten fontos: akár 10%-os árnyékolás (és elég csak egy napelemen részlegesen is) az egész kör (8-14 napelem) teljesítményét visszaveti, akár 30-50%-ban is. Elég egy villanyoszlop árnyéka is, vagy egy kiugró tetőablak is jelentősen rontja a lehetőségeket.
Ha van jó tető, akkor még az inverter elhelyezését kell végiggondolni: általában garázsba, gépészeti vagy kazánhelységbe javasoljuk, esetleg gardrób vagy spájz lehet jó hely az inverternek, de lehet az előszobában vagy konyhában is. Nem javasolt: lakó vagy hálószoba (halkan zümmög az inverter), és zárt tetőtér sem, mert ott túlmelegedés miatt leállhat az inverter.
Ha ez is megvan, akkor villamossági kialakításnál érdemes egy jó vastag gégecsövet majd előkészíteni, falba vésni a déli tető és az inverter helysége között a napelem-inverter kábelekhez. Továbbá egy közepesen vastag gégecsövet az inverter-kapcsolószekrény (hétköznapiul biztosíték doboz) között az inverter bekötéshez. Fontos tehát, hogy az inverter nem a mérőhöz (nem a villanyórához) kapcsolódik majd, hanem oda lesz bekötve, ahol a többi kismegszakító (biztosíték) van. És természetesen a bejövő teljesítménynél is figyelni kell a méretezésre, azaz hogy legalább 1x25A vagy 3x16A kerüljön kiépítésre az áramszolgáltató részéről.
Ezen kívül más előkészítés nem szükséges, kivitelezést akkor lehet elkezdeni, ha kész a tető.

 

Ha nem találja itt a választ, tegye fel nekünk

 

< vissza az Ismertetőkhöz


Pályázatok, támogatások