Ismertetők > Napelem házilag

Napelem házilag

Napelemet házilag összeállítani nem lehetetlen, de azzal már az elején számolni kell, hogy a kis tételben vett alkatrészek költsége magasabb lesz, mint az ipari méretekben gyártott napelemek kiskereskedelmi ára - hiszen a nagy cégek milliószám veszik az alapanyagot, így jóval kedvezőbb áron tudnak például cellákat vásárolni.

 

Másrészt számolni kell azzal, hogy a házilag összerakott napelem nem is lesz igazán tartós. A 20-25 évig működő modulokhoz sokmilliós gépek kellenek: a cellák szakszerű forrasztásához, illesztéséhez, összeszereléshez, de főként a vízmentes és tartós lamináláshoz, ragasztáshoz.

 

A napelem elsődleges alapanyaga a cella (bővebben a különböző napelem technológiákról itt)

 

Napelem cella

 

A napelem cellák sorba vannak kötve, jellemzően 48 vagy 60 cella kerül egy napelemre.

 

Napelem típusok

 

A cellákat műanyag hátlap és alacsony vastartalmú üveglap közé EVA lamináló fóliával lehet vízmentesen lezárni. A laminálás továbbá megfelelő erősséget és merevséget is biztosít a napelemnek, és az üveg is ellenállóbb lesz. A laminálás házilag a legnehezebben megoldható kérdés, mert még az egyszerűbb üveglaminálók is kb. autó méretű, több milliós gépek.

 

Napelem laminátor

 

A napelem megfelelő stabilitását az alumínium keret biztosítja még. A napelem metszete, szerkezete:

 

napelem metszet

 

Összegezve napelemet otthon összerakni komoly kihívás, de az interneten találhatunk házi szetteket összeállításhoz.

 

Azzal még számolni kell, hogy a házilag összerakott napelem érintésvédelmi, szabványügyi szempontból nem fognak megfelelni a hazai vagy EU-s előírásoknak, így csak hobbi célokra és állandó felügyelet mellett szabad ezeket használni.

 

Ha több táblából álló rendszert tervezünk, pl. ami egy családi ház áramellátására is használható, akkor házilag összeállított rendszer nem lesz csatlakoztatható és engedélyeztethető a fentiek miatt. Emellett várhatóan jóval drágább is lesz, mint az ipari méretekben előállított napelem.

 

Kivitelezésre, felszerelésre a bátrabbak vállalkozhatnak (tetőszerkezet ismerete is fontos ehhez), de villamossági engedélyeztetéshez és csatlakozáshoz akkor is szakemberre lesz szükség.

 

< vissza az Ismertetőkhöz

 

 


Pályázatok, támogatások