Ismertetők > A napelem működése

A napelem előnyei

A napelemes technológia energiaforrása ingyenes és belátható időn belül kifogyhatatlan: a Nap sugárzása.

 

Lehetőségei szerint a napenergia képes lehet, hogy az egész emberiség teljes energiaigényét fedezze. A napenergia potenciál meghaladja minden más ismert energiaforrásét is:

 

Energia potenciál a világban

 

 

A napenelemek további előnyei:

 1. Pozitív ökológiai lábnyom: a napelemes rendszer gyártásához használt energiát egy átlagos napelem 3-6 éven belül visszatermeli. Eközben a napelemes rendszerek átlagos tervezett életkora 25 év, ami biztosítja, hogy több energiát termel meg összesen, mint ami az előállításhoz szükséges.

 2. Javítja a villamos hálózatok hatékonyságát: a napelemes rendszerek központi, vagy decentralizált módon is felépíthetők. Kis napelemes rendszerek a hálózatokon javíthatják a hálózat stabilitását. Ahol nincs villamos hálózat, vagy drága a kiépítése, ott a napelemes rendszer akkumulátorokkal is kiépíthető.

 3. Zöldebbé teszi környezetünket: az EU 27 tagállamának 22 000 km2 össz-alapterületű épületeinek 40%-a alkalmas napelem telepítésére, azaz csak az épületeken 1500 GWp napelem telepíthető Európában. Ez évente 1400 TWh áramfogyasztást tudna fedezni, ami az európai összes áramfogyasztás 40%-a lehet 2020-ra. A napelemek a városokban, a tetőkön nem zavaró, zajmentes, tiszta energiaforrást nyújthatnak, nagyon minimális karbantartással.

 4. Nem limitált: nincsenek ismert tényezők a napelemek tömeges elterjedésének. Az alapanyagok bőségesen rendelkezésre állnak, az ipari termelésük évente óriási mértékben növekszik. Azokban az országokban, ahol kiemelten támogatják, több ezer munkahely jött létre a napelemek kapcsán.

 

< vissza az Ismertetőkhöz


Pályázatok, támogatások

 • Cégek, közületek részére
  EU-s pályázatok: 2017-ben több pályázat is már elérhető vállalkozások részére, és még további pályázatok várhatók. Bővebben >
 • Magánszemélyek részére
  Jelenleg (2017 elején) nincs elérhető direkt támogatás magánszemélyeknek napelemes rendszerre. Hitelprogram azonban 2017-ben indul. Bővebben >
 • Értesítés pályázatokról, hírlevél:
  Email: